Camilla Havanka
Learning designer (KM), Certified BusIness Coach®, Positive Psychology Practitioner
Olen oppimismuotoilija, pedagoginen kehittäjä ja sertifioitu business coach. Osaamiseni perustuu kasvatustieteeseen (elinikäisen oppimisen näkökulma), oppimisen psykologiaan, vahvaan liiketoimintaymmärrykseen ja palvelumuotoilun menetelmiin.
Autan valmennus- ja koulutusalan ammattilaisia rakentamaan kestävää liiketoimintaa sekä kehittämään tuotteitaan ja palveluitaan siten, että ne edustavat alan kirkkainta kärkeä. Yhdessä luomme oppimiskokemuksia, jotka ylittävät osallistujien odotukset, tuottavat aidosti lisäarvoa ja vahvistavat osallisuutta.
Saanko auttaa seuraavaksi sinua? 🙂
Tarina Muutosvalmiuden takana
– mistä kaikki sai alkunsa?
Kiinnostukseni kaupalliseen alaan, tuotteistukseen ja brändeihin alkoi jo varhain. Lapsena olin erityisen innostunut yrityksistä ja niiden visuaalisesta ilmeestä – kaksivuotiaana osasin jo pankkien ja ruokakauppojen logot – ja halusin niistä aina kertoa muillekin.
Kasvuuni ja ajatuksiini vaikuttivat vahvasti myös perheeni taustat: toinen vaarini oli opettaja – ja toinen myyntipäällikkö kirjapainoalalla. Vanhempani ovat ekonomeja, joilla on kokemusta niin markkinointikampanjoiden suunnittelusta, tuottamisesta kuin tilaamisestakin. Jo lapsena pöytäkeskustelumme pyörivät liiketoiminnan kehittämisen, brändien ja hyvien markkinointikamppanjoiden ympärillä – ja kirjallisuuden. Olin erityisen kiinnostunut markkinoinnin ja myynnin tukitoimista ja siitä, miltä ne näyttävät eri puolilta pöytää katsottuna. Markkinointikampanjan tilaaja, palveluntuottaja ja loppuasiakas arvostavat markkinointikampanjassa kukin eri asioita ja on tärkeää ymmärtää, mikä kullekin heistä on onnistumisen kannalta kaikista tärkeintä. Nämä keskustelut muuten jatkuvat edelleen, sillä myös sisaruksiini on tarttunut tämä sukuani riivaava “tauti”; rakkaus kaupalliseen alaan!
Kaupallinen ala on ollut läsnä elämässäni niin pitkään kuin muistan. Isäni johtoasema kaupan ja elintarvikealan yrityksissä toi arkeeni oivalluksia liiketoiminnasta ja brändien rakentamisesta. Vaarini kertomukset siitä, mitkä asiat olivat myynnissä ja markkinoinnissa tärkeitä 1960- ja 1970-luvulla, isäni kokemukset 1980- ja 1990-luvuilta sekä omat kokemukseni ennen ja jälkeen milleniumin ovat yhdessä muovanneet syvällisen ymmärrykseni kaupallisen alan kehityksestä – ja siitä, mitä asiakaskokemus ja kaupallinen osaaminen tarkoittavat käytännössä.
Olen seurannut, miten aika ja teknologia ovat muokanneet brändien kehittämistä ja tuotteistusta. Olen myös oppinut tunnistamaan, mitkä periaatteet pysyvät muuttumattomina – ja mihin muutoksiin kannattaa reagoida. Tämä perspektiivi auttaa ymmärtämään, miten brändit, palvelut ja tuotteet voidaan viedä eteenpäin nykypäivän muuttuvassa maailmassa.
Voi sanoa, että kaupallinen osaaminen on osa DNA:tani – ja samalla yksi suurimmista intohimoistani.
Ajatteluni taustalla vaikuttavat teoreettiset näkökulmat
Kasvatustiede
Moderni oppimiskäsitys korostaa yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja oppimista ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa.
Kasvatustieteen teoreettiset lähtökohdat auttavat ymmärtämään, miten oppimisympäristöjä ja -prosesseja voidaan suunnitella tukemaan osallistavaa ja merkityksellistä oppimista, joka tuottaa aitoa lisäarvoa osallistujille.
Positiivinen psykologia
Positiivinen psykologia keskittyy ihmisen vahvuuksiin, hyvinvointiin ja resilienssin tukemiseen.
Positiivisen psykologian näkökulmat tarjoavat työkaluja sosioemotionaalisen kompetenssin vahvistamiseen ja auttavat ymmärtämään, miten positiiviset interventiot voivat edistää oppimista ja hyvinvointia sekä yksilö- että yhteisötasolla.
Coaching ja valmentava ote
Valmentava ote tukee yksilön kasvua ja oivallusten syntymistä vuorovaikutuksen ja kysymysten kautta.
Coachingissa keskeistä on usko valmennettavan omaan potentiaaliin sekä keinojen löytäminen tämän potentiaalin hyödyntämiseksi ja tavoitteiden saavuttamiseksi.
Muotoiluajattelu
Muotoiluajattelu on asiakaslähtöinen ja luova tapa ratkaista ongelmia, joka korostaa empatian merkitystä osana palveluiden suunnittelua ja muotoilua.
Se asettaa palvelun kohteena olevan ihmisen kehittämistyön keskiöön, pyrkien syvällisesti ymmärtämään hänen tarpeitaan, toiveitaan ja odotuksiaan – ja etsien keinoja täyttää ne parhaalla mahdollisella tavalla.
Muotoiluprosessi etenee iteratiivisissa kehityssykleissä jatkuvan kehityksen periaatteen mukaisesti: ideoita testataan aidossa asiakasympäristössä, arvioidaan ja parannetaan jatkuvasti. Iteratiivisesti etenevä muotoiluprosessi mahdollistaa aidosti toimivien ja vaikuttavien ratkaisujen luomisen palvelun kohteena olevan asiakkaan ongelmien ratkaisemiseksi.
Oppimismuotoilussa muotoiluajattelu kääntää huomion opettajakeskeisyydestä oppijalähtöisyyteen. Muotoiluajattelun ja palvelumuotoilun menetelmien avulla on mahdollista suunnitella oppimiskokemuksia, jotka ovat aidosti oppijalähtöisiä ja vastaavat oppijoiden todellisiin oppimistarpeisiin.
Markkinatalouden lainalaisuudet
Markkinatalouden periaatteet kuten kysyntä ja tarjonta, asiakasarvon merkitys ja kilpailun vaikutukset, ohjaavat kaikkea liiketoiminnan kehittämistä.
Markkinatalouden lainalaisuuksien ymmärtäminen auttaa luomaan oppimisratkaisuja, jotka ovat sekä vaikuttavia että kestäviä – puhuttiinpa sitten oppimistuotteen kaupallisesta menestyksestä tai oppijakokemuksesta kolmannen sektorin koulutuspalveluissa.
Etsin sinua coach tai kouluttaja –
Etsin Sinua, joka haluat tarjota asiakkaillesi odotukset ylittäviä oppimiskokemuksia; vakuuttaa heidät vaikuttavuudella ja aidosti lisäarvoa tuottavilla oppimissisällöillä. Sinua, joka haluat nostaa liiketoimintasi, oppimistuotteesi tai coaching-palvelusi osaksi alan kirkkainta kärkeä!
"Hyvää lähettiin tekemään – mutta priimaa pukkaa tulemaan!" on lause, jonka kuulen asiakkaideni suusta kerta toisensa jälkeen. Tiedän, että yhdessä onnistumme – enkä malta odottaa, että päästään yhdessä käärimään hihat! ♡
Tutustutaanko vielä lisää?
Ensiaskeleeni työelämään
Työelämään astuin jo 11-vuotiaana, kun halusin tienata taskurahaa tuhlatakseni kirjoihin, muistiinpanovälineisiin ja musiikkikasetteihin. Aamuisin vahasin supermarketin lattioita ja täytin hyllyjä. Myös pullohuone tuli tutuksi! Tämä antoi minulle arvokkaan ensikosketuksen siihen, millaista työnteko oikeastaan on.
Ensikosketus ohjaustyöhön 2000-luvun taitteessa, toimiessani apuohjaajana Warttuneiden melontakoulussa aikana, jolloin vielä harrastin aktiivisesti kilpaurheilua. Toimin myös isosena rippileireillä, mikä vahvisti kokemustani siitä, että haluan toimia roolissa, jossa osaamisestani ja kokemuksistani on hyötyä muille.
Syväsukellus liiketoiminnan perusteisiin (2001): Aloitin liiketoiminnan perustutkinnon ja erikoistuin asiakaspalveluun ja markkinointiin; siihen, kuinka luodaan odotukset ylittäviä asiakaskokemuksia – ja kuinka niitä myydään.
Valmistumiseni jälkeen (2004) työskentelin myynnin edistämistehtävissä, esimerkiksi tuote-esittelijänä. Tämä tarjosi eturivin paikan testaamaan erilaisia myyntiviestejä ja tekemään ketteriä kokeiluja siitä, mikä myynnissä todella toimii – ja mikä ei.
Myyntityön lisäksi kartutin kokemustani myös tapahtumatuotannon parissa. Seitsemän kesän ajan olin mukana luomassa unohtumattomia asiakaskokemuksia festivaalivieraille ympäri Suomen, vastaten muun muassa VIP-palveluiden toteutuksesta.
Rakkaus elinikäiseen oppimiseen
Olen toiminut oppimisen parissa vuodesta 201o, jolloin päätin seurata sydämeni ääntä: halusin hypätä koulutusalalle ohjauspalveluiden pariin. Ensimmäiset vuodet kartutin opetuskokemustani sekä luokanopetuksessa että erityispedagogiikan parissa.
Vuonna 2015 oppimismuotoilu astui elämääni, kun aloitin Tampereen yliopistossa tutkimuksen pedagogisesta kehittämisestä osana elinikäisen oppimisen maisteriopintojani. Tutkimusmenetelmäksi valitsin muotoiluajatteluun perustuvan design-based research -menetelmän – hyppy kaninkoloon oli valmis.
Olin vuotta aiemmin kiinnostunut syvästi positiivisesta psykologiasta ja sen mahdollisuuksista vahvistaa ihmisten sosioemotionaalista kompetenssia – eli kykyä tulla paremmin toimeen itsensä, muiden ja ympäröivän maailman kanssa. Tutustuin positiivisen psykologian ja kasvatustieteen yhtymäkohtiin UC Berkeleyn opintokokonaisuudessa The Science of Happiness, ja jatkoin aiheeseen syventymistä Tampereen yliopistossa. Koostin nuorten sosioemotionaalista kompetenssia vahvistavan opetussuunnitelman, jota kehitin iteratiivisten kokeilu- ja palautesyklien perusteella vaikuttavammaksi. Opetussuunnitelmaa testattiin sekä kotimaisissa kouluissa että kansainvälisesti. Tutkimukseni valmistui vuonna 2017, ja se arvioitiin arvosanalla erinomainen.
Muotoilun menetelmin toteutetun pedagogisen kehittämisen lisäksi erikoistuin opinnoissani muun muassa oppimisteorioihin, -menetelmiin ja muuttuviin oppimisympäristöihin.
Valmistumiseni jälkeen toimin Learning Specialistina ja projektipäällikkönä opetusalan kehityshankkeissa, joissa opin, kuinka luodaan odotukset ylittäviä oppimiskokemuksia ja kehitetään niitä entisestään palvelumuotoilun, osallistamisen ja käyttäjälähtöisen suunnittelun avulla. Jatkoin tutkimuksiani pedagogisesta kehittämisestä muotoilun menetelmin – mutta tällä kertaa tiimiini kuuluivat myös UX-suunnittelija ja koodari. Yhdessä pystyimme rakentamaan innovatiivisia prototyyppejä ja demo-oppimisalustoja, joiden vaikuttavuutta testasimme A/B-testausten avulla, vahvasti loppukäyttäjiä ja muita sidosryhmiä kehitysprosessiin osallistaen.
Inhimillisyys ja ihmisläheisyys ovat keskeisiä lähtökohtia, joiden pohjalta lähestyn oppimismuotoilua – ja oppijalähtöistä ajattelua. Tiivis yhteistyö UX-suunnittelijoiden (User Experience) kanssa vahvisti entisestään ymmärrystäni siitä, että kaiken keskiössä on aina ihminen. Kerryttämäni opit yhteistyöstä ja osallistamisesta ovat olennainen osa oppimismuotoilu-ajatteluani.
Modernin oppimiskäsityksen mukaan oppimista tapahtuu ennen kaikkea ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa – ikään kuin ihmisten välissä. Positiivisen psykologian tieteelliset lähtökohdat auttavat ymmärtämään, miksi näin on ja mikä sen mahdollistaa. Myös coaching-opinnot (2019) ovat tuoneet syvyyttä ymmärrykseeni siitä, miten ihmisten välistä yhteyttä ja vuorovaikutusta voidaan tutkitusti muotoilla niin, että oivalluksia syntyy ja oppimista tapahtuu.
Muutosvalmius – halu auttaa muita menestymään muuttuvan maailman tuulissa
Muutosvalmiutta vuodesta 2018: Työhistoriani ensiaskeleet, opetustyö, valmennuskokemus ja liiketoimintaymmärrys – kaikki nivoutuvat yhteen yrityksessäni Muutosvalmiudessa.
Ensimmäisinä yrittäjyysvuosinani keskityin täysin oppimismuotoiluun, eli oppimistuotteiden sisällönmuotoiluun ja niiden pedagogiseen kehittämiseen. Covid-19-pandemian alkaessa huomasin kuitenkin nopeasti, kuinka merkittävä apu koulutus- ja coaching-alan yrittäjille oli siinä, että pystyin myös tukemaan heitä oppimistuotteidensa kaupallisen kannattavuuden varmistamisessa.
Kokemukseni lisäksi olen viimeisen kymmenen vuoden aikana käyttänyt kymmeniä tuhansia tunteja (ja euroja!) tutustuakseni erilaisiin koulutuksiin ja kursseihin, jotta ymmärtäisin, mitä koulutusalalla milloinkin tapahtuu ja mitkä trendit tai muutokset vaikuttavat oppimistuotteiden menestymiseen. Intohimoni oppimismuotoiluun ja pedagogiseen kehittämiseen on vienyt minut syvälle koulutusalan ytimeen – sekä B2B-kontekstissa että kolmannella sektorilla – niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tämän osaamisen ja kokemuksen avulla haluan tukea asiakkaideni kasvua parhaalla mahdollisella tavalla – olipa kyse liiketoiminnan kehittämisestä tai vaikuttavien oppimispalveluiden luomisesta oppimismuotoilun avulla.
Tämän kaiken aion kertoa myös Sinulle, jotta sinun ei tarvitse tuhlata aikaa ja rahaa, vaan pääset hyödyntämään kaikkea oppimaani välittömästi liiketoiminnassasi.